Electrical Material and Wiring Practice EMW 22328 MCQs for Electrical Engineering PDF

Electrical Material and Wiring EMW 22328 MCQs for Electrical Engineering PDF
Welcome Diploma and degree students to mypractically. Get Electrical and electronics measurements MCQs For Electrical Engineering Students PDF.

This important and major post is helpful and beneficial for MSBTE Electrical Engineering Diploma and Degree Students.

In this article you will get MSBTE Electrical Engineering 22328 Electrical and electronics measurements MCQs Pdf.

By getting this EMW Electrical and electronics measurements Mcqs, you will easily get more marks for MSBTE Exams.

In this post we have added MSBTE unit wise and chapter wise Electrical and electronics measurements MCQs for electrical Engineering MCQs Pdf, so if you like it make sure you will share with your MSBTE diploma & degree Students

{tocify} $title={Table of Contents}


01 Wiring components, tools & safety devices                                                               

1.     ELCB gives protection against

(A)    Shock

(B)    Overload

(C)     Short Circuits

(D)    All of the above

Answer: - Option A

 

2.    Safety tool used to connect the lugs for wires and cables is

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool

(C)     Plier

(D)    Line Tester

Answer: - Option B

 

3.    MCB Stands for

(A)    Moulded case breaker

(B)    Miniature circuit breaker

(C)     Miniature case breaker

(D)    Moulded circuit breaker

Answer: - Option B


4.    Safety tool is used for measurement of wire diameter is

(A)    Wire Gauge

(B)    Line Tester

(C)     Crimping tool

(D)    Wire Striper

Answer: - Option A

 

5.    The safety tool used to tight or loose screw or nuts in narrow locations is

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool

(C)     Combination Plier

(D)    Nose Plier

Answer: - Option D

 

6.    Statement of IE Rule Number 42 is

(A)    Danger Notices

(B)    Street Boxes

(C)     Accidental  Charge

(D)    None of the above

Answer: - Option C

 

7.     MCB gives protection against

(A)    Shock

(B)    Overload

(C)     Short Circuits

(D)    Overload and Short Circuits

Answer: - Option D

 

8.    The Switch with one input terminal and two output terminals is called

(A)    SPST

(B)    DPST

(C)     SPDT

(D)    DPDT

Answer: - Option C

 

9.    Provisions applicable to protective equipment is IE Rule Number

(A)    29

(B)    43

(C)     34

(D)    44

Answer: Option B

 

10.     ICTP Stands for

(A)    Iron clad triple pole

(B)    Iron clad two pole

(C)     Iron clad twenty pole


(D)    Iron clad ten pole

Answer: - Option A

 

11.      Safety rubber mats are used to

(A)    Avoid Shocks

(B)    Crimp lugs

(C)     Test continuity

(D)    Check supply voltage

Answer: - Option A

 

12.      Statement of IE Rule Number 35 is

(A)    Danger Notices

(B)    Street Boxes

(C)     Accidental  Charge

(D)    None of the above

Answer: - Option A

 

13.      Safety gloves used for electrical protection must be electrically tested every

(A)    One Month

(B)    Three Month

(C)     Six Month

(D)    Twelve Month

Answer: - Option C

 

14.     Earth wire or ground wire is made of

(A)    Copper

(B)    Aluminium

(C)     Galvanised Steel

(D)    Iron

Answer: - Option C

 

15.      The supply voltage available at wall socket in our homes is

(A)    230 Volts A.C

(B)    230 Volts D.C

(C)     440 Volts A.C

(D)    440 Volts A.C Answer: - Option A

 

16.     The Switch with two input terminals and one output terminals is called

(A)    SPST

(B)    DPST

(C)     SPDT

(D)    DPDT

Answer: - Option B

 

17.      Cut out on consumer premises is IE Rule Number

(A)    29


(B)    31

(C)     34

(D)    44

Answer: Option B

 

18.     Instructions for restoration of persons suffering from shock is IE Rule Number

(A)    32

(B)    40

(C)     42

(D)    44

Answer: Option D

 

19.     Holder is used to hold

(A)    Lamp & Fuses

(B)    Switches

(C)     Tube-light

(D)    All of the above

Answer: Option A

 

20.     Philips is a type of

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool

(C)     Plier

(D)    Screw Driver

Answer: - Option D

 

21.      Knife is made up of

(A)    Copper

(B)    Silver

(C)     Tungsten

(D)    Steel

Answer: - Option D

 

22.     Safety Gloves of class & color 00 Beige has maximum use A.C/ D.C Voltage of

(A) 500/750 V (B) 5000/7500 V (C) 1000/1500 V

(D) 7500/11250 V

Answer: Option A

 

23.     Which Plug does not require ground connection?

(A)    Type A

(B)    Type B

(C)     Type C

(D)    Type D

Answer: - Option A


24.     Allen is a type of

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool

(C)     Plier

(D)    Screw Driver

Answer: - Option D

 

25.     The Switch with two input terminals and two output terminals is called

(A)    SPST

(B)    DPST

(C)     SPDT

(D)    DPDT

Answer: - Option D

 

26.     The Base and Cover of Socket are made up of

(A)    Rubber

(B)    Bakelite

(C)     Tungsten

(D)    Iron

Answer: - Option B

 

27.      Safety Gloves of class & color 0 Red has maximum use A.C/D.C Voltage of

(A) 500/750 V (B) 5000/7500 V (C) 1000/1500 V

(D) 7500/11250 V

Answer: Option C

 

28.     Accessibility to bare conductors is IE Rule Number

(A)    32

(B)    40

(C)     42

(D)    34

Answer: Option D

 

29.     The MCB which is mostly preferred for domestic applications is

(A)    Type K

(B)    Type B

(C)     Type C

(D)   Type D

Answer: - Option B

 

30.     Safety Gloves of class & color 1 White has maximum use A.C/D.C Voltage of

(A) 500/750 V (B) 5000/7500 V (C) 1000/1500 V

(D) 7500/11250 V

Answer: Option D


31.      The Switch with one input terminal and one output terminal is called

(A)    SPST

(B)    DPST

(C)     SPDT

(D)    DPDT

Answer: - Option A

 

32.     ICDP Stands for

(A)    Iron clad Dual pole

(B)    Iron clad Double pole

(C)     Iron clad Distribution pole

(D)    None of the above

Answer: - Option B

 

33.     Safety tool used to remove insulation from wires is

(A)    Hammer

(B)    Cutter cum insulation remover

(C)     Screw driver

(D)    Continuity Tester

Answer: - Option B

 

34.     The Switch which is mostly preferred for starting of motors is

(A)    Tumbler switch

(B)    Grid switch

(C)     Flush switch

(D)    Push button switch

Answer: - Option D

 

35.     The Switch which is mostly preferred for staircase lighting is

(A)    One way surface switch 5 A

(B)    One way surface switch 15 A

(C)     Two way surface switch 5 A

(D)    None of the above

Answer: - Option C

 

36.     The Switch which is mostly preferred for Refrigerators is

(A)    One way surface switch 5 A

(B)    One way surface switch 15 A

(C)     Two way surface switch 5 A

(D)    None of the above

Answer: - Option B

 

37.      The Switch which is mostly preferred for incandescent lamps is

(A)    One way surface switch 5 A

(B)    One way surface switch 15 A

(C)     Two way surface switch 5 A


(D)    None of the above

Answer: - Option A

 

38.     Safety accessory used to protect eyes of workers from dusts, fumes & vapors is

(A)    Safety goggles

(B)    Safety rubber mats

(C)     Safety Boots

(D)    Safety Hand gloves

Answer: - Option A

 

39.     The Plug which is mostly preferred for lamps is

(A)    Type A

(B)    Type B

(C)     Type C

(D)    Type D

Answer: - Option A

 

40.    The Socket which is mostly preferred for connecting computers is

(A)    Two pin wall socket 5A

(B)    Three pin wall socket 5A

(C)     Three pin wall socket 15A

(D)    Two pin wall socket 15A

Answer: - Option B

 

41.     The Socket which is mostly preferred for connecting washing machines is

(A)    Two pin wall socket 5A

(B)    Three pin wall socket 5A

(C)     Three pin wall socket 15A

(D)    Two pin wall socket 15A

Answer: - Option C

 

42.     The Socket which is mostly preferred for connecting mobile chargers is

(A)    Two pin wall socket 5A

(B)    Three pin wall socket 5A

(C)     Three pin wall socket 15A

(D)    Two pin wall socket 15A

Answer: - Option A

 

43.     Safety tool used for twisting, cutting, gripping of round and flat objects is

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool

(C)     Plier

(D)    Line Tester

Answer: - Option C

 

44.    Safety tool used for tightening and loosening screws and slotted heads is

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool


(C)     Line Tester

(D)    Screw driver

Answer: - Option D

 

45.     Safety tool used to indicate whether there is an uninterrupted path for current flow in an Electrical device is

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool

(C)     Plier

(D)    Continuity Tester

Answer: - Option D

 

46.    Safety tool used to test the phase or live wire is

(A)    Hammer

(B)    Knife

(C)     Screw driver

(D)    Tester

Answer: - Option D

 

47.     Safety tool used to test short circuit and open circuit of load under test is

(A)    Hammer

(B)    Crimping tool

(C)     Screw driver

(D)    Test lamp

Answer: - Option D

 

48.    Safety accessory used to protect workers from electric shock is

(A)    Safety goggles

(B)    Safety rubber mats

(C)     Safety Boots

(D)    None of the above

Answer: - Option B

 

49.    Safety accessory used to protect workers who work on live circuits is

(A)    Safety goggles

(B)    Safety Hand gloves

(C)     Safety Boots

(D)    None of the above

Answer: - Option B

 

50.     Safety accessory used to protect foot of workers from cuts, burns & punctures is

(A)    Safety goggles

(B)    Safety rubber mats

(C)     Safety Boots

(D)    Safety Hand gloves

Answer: - Option C


02 Conductors & electromagnetic materials              

        

1.     The conductor used as filament in incandescent lamps is

(A)    Copper

(B)    Aluminium

(C)     Tungsten

(D)    Iron

Answer: - Option C

 

2.    Which metal has the highest electrical conductivity

(A)    Copper

(B)    Aluminium

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option D

 

3.    Which is the strongest magnetic material of all

(A)    Paramagnetic

(B)    Diamagnetic

(C)     Ferromagnetic

(D)    Ferrimagnetic

Answer: - Option C

 

4.    The Unit of Magnetic Flux is

(A)    Tesla

(B)    Weber

(C)     Weber - metre

(D)    None of the above

Answer: - Option B


5.    The Unit of Magnetic Reluctance is

(A)    Henry

(B)    AT/Weber

(C)     Weber/AT

(D)    None of the above

Answer: - Option B

 

6.    Malleability is which type of property of conducting material

(A)    Electrical

(B)    Mechanical

(C)     Thermal

(D)    Chemical

Answer: - Option B

 

7.     B in B-H curve is known as

(A)    Reluctance

(B)    Magnetizing Force

(C)     Magnetic flux density

(D)    Magnetic Intensity

Answer: - Option C

 

8.    Atomic Number of Silver is

(A)    47

(B)    87

(C)     79

(D)    80

Answer: - Option A

 

9.    Atomic Number of Copper is

(A)    78

(B)    87

(C)     29

(D)    92

Answer: - Option C

 

10.     The material which is mostly preferred for making gas filled tubes is

(A)    Mercury

(B)    Brass

(C)     Copper

(D)    Bronze

Answer: - Option A

 

11.      The material which is mostly preferred for making jewelry is

(A)    Mercury

(B)    Brass

(C)     Copper

(D)    Silver

Answer: - Option D


12.      Ag is the symbol of

(A)    Copper

(B)    Aluminium

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option D

 

13.      MMF stands for

(A)    Magnetic Memory field

(B)    Magnetic Material Force

(C)     Magneto Motive Force

(D)    None of the above

Answer: - Option C

 

14.     H in B-H curve is known as

(A)    Reluctance

(B)    Magnetizing Force

(C)     Magnetic flux density

(D)    Magnetic Intensity

Answer: - Option B

 

15.      Hysteresis in magnetic circuit is phenomenon of

(A)    Lagging of B behind H

(B)    Lagging of H behind B

(C)     Setting up constant flux

(D)    None of the above

Answer: - Option A

 

16.     The SI Unit of Actual Permeability of free space is

(A)    Henry

(B)    Henry/Metre

(C)     Weber - metre

(D)    Farad/Metre

Answer: - Option B

 

17.      Magnetic flux passes more readily through

(A)    Wood

(B)    Air

(C)     Iron

(D)    Vacuum

Answer: - Option C

 

18.     Iron is Ferromagnetic

(A)    Below 770 Degrees Celsius

(B)    Vacuum

(C)     Iron

(D)    Above 770 Degrees Celsius

Answer: - Option A

 

19.     MMF in magnetic circuit corresponds to                    in electric circuit

(A)    Potential Difference

(B)    EMF

(C)     Current

(D)    Resistance

Answer: - Option B

 

20.     The B-H curve of                will not be a straight line

(A)    Wood

(B)    Air

(C)     Soft Iron

(D)    Copper

Answer: - Option C

 

21.      The Relative Permeability of Paramagnetic material is

(A)    Slightly greater than 1

(B)    Less than 1

(C)     Equal to 1

(D)    Much greater than 1

Answer: - Option A

 

22.     Which of the following material has least area of Hysteresis loop

(A)    Wrought Iron

(B)    Hard Steel

(C)     Soft Iron

(D)    Silicon Steel

Answer: - Option D

 

23.     Flux in magnetic circuit corresponds to                   in electric circuit

(A)    Potential Difference

(B)    EMF

(C)     Current

(D)    Resistance

Answer: - Option C

 

24.     The material which is mostly preferred for making low current fuses is

(A)    Mercury

(B)    Gold

(C)     Tin

(D)    Tungsten

Answer: - Option C

 

25.     As the hysteresis loop area increases hysteresis loss

(A)    Increases

(B)    Decreases


(C)     Remains the same

(D)    Increases or Decreases

Answer: - Option A

 

26.     Reluctance in magnetic circuit corresponds to                   in electric circuit

(A)    Potential Difference

(B)    EMF

(C)     Current

(D)    Resistance

Answer: - Option D

 

27.      Resistivity is which type of property of conducting material

(A)    Electrical

(B)    Mechanical

(C)     Thermal

(D)    Chemical

Answer: - Option A

 

28.       Aluminium is an example of                    material

(A)    Paramagnetic

(B)    Diamagnetic

(C)     Ferromagnetic

(D)    Ferrimagnetic

Answer: - Option A

 

29.     Tungsten is                 in colour

(A)    Grey

(B)    Reddish brown

(C)     White

(D)    Silver

Answer: - Option A

 

30.     The alloy made from copper and zinc is

(A)    Brass

(B)    Aluminium

(C)     Bronze

(D)    Steel

Answer: - Option A

 

31.      The alloy made from copper and tin is

((A) Brass

(B)    Aluminium

(C)     Bronze

(D)    Steel

Answer: - Option C

 

32.     Lead is                 in colour

(A)    Bluish Grey


(B)    Reddish brown

(C)     White

(D)    Silver

Answer: - Option A

 

33.     The material which is mostly preferred for electroplating is

(A)    Copper

(B)    Nickel

(C)     Lead

(D)    Tin

Answer: - Option B

 

34.     The material which is mostly preferred for street lighting poles is

(A)    Mercury

(B)    Gold

(C)     Aluminium

(D)    Silver

Answer: - Option C

 

35.     The material which is mostly preferred for Cable Sheathing is

(A)    Copper

(B)    Aluminium

(C)     Lead

(D)    Silver

Answer: - Option C

 

36.     Nickel is an example of                    material

(A)    Paramagnetic

(B)    Diamagnetic

(C)     Ferromagnetic

(D)    Ferrimagnetic

Answer: - Option C

 

37.      Copper is an example of                    material

(A)    Paramagnetic

(B)    Diamagnetic

(C)     Ferromagnetic

(D)    Ferrimagnetic

Answer: - Option B

 

38.     The Relative Permeability of Diamagnetic material is

(A)    Greater than 1

(B)    Less than 1

(C)     Equal to 1

(D)    Greater than or equal to1

Answer: - Option B


39.     ACSR conductors are made up of

(A)    Copper

(B)    Aluminium

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option B

 

40.    The material which is mostly preferred for Electrical wires is

(A)    Copper

(B)    Tin

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option A

 

41.     The material which is mostly preferred for making lamp and fuse holders is

(A)    Copper

(B)    Brass

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option B

 

42.     The material which is mostly preferred for making fan cages and fan blades is

(A)    Copper

(B)    Brass

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option B

 

43.     The material which is mostly preferred for making bus bars is

(A)    Copper

(B)    Brass

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option A

 

44.    The material which is mostly preferred for making motor bearings is

(A)    Copper

(B)    Brass

(C)     Gold

(D)    Silver

Answer: - Option B

 

45.     The material which is mostly preferred for making contact wires and commutator segments is

(A)    Copper

(B)    Brass

(C)     Bronze

(D)    Silver


Answer: - Option C

 

46.    The material which is mostly preferred for making brush holders is

(A)    Copper

(B)    Brass

(C)     Bronze

(D)    Silver

Answer: - Option C

 

47.     The material which is mostly preferred for making current carrying springs is

(A)    Copper

(B)    Brass

(C)     Bronze

(D)    Silver

Answer: - Option C

 

48.    Which is the weakest magnetic material of all

(A)    Paramagnetic

(B)    Diamagnetic

(C)     Ferromagnetic

(D)    Ferrimagnetic

Answer: - Option B

 

49.    The Unit of Magnetic Flux Density is

(A)    Tesla

(B)    Weber

(C)     Weber - metre

(D)    None of the above

Answer: - Option A

 

50.     The material which is mostly preferred for making sparking plug electrodes is

(A)    Mercury

(B)    Nickel

(C)     Copper

(D)    Silver

Answer: - Option B

 

 Also Read:-22324 Electrical Circuits MCQs for Electrical Engineering PDF


03 Electric insulating materials                

         Significance & properties of electric insulating materials: electrical, mechanical & properties.

         Thermal classification of insulators, classes of insulators.

         Dielectric failure of insulating materials. (Gaseous, liquid & solid state).

         Applications of insulating material in electrical machines & devices.

 

 

1.     Insulation Resistance is which type of property of conducting material

(A)    Electrical

(B)    Mechanical

(C)     Thermal

(D)    Chemical

Answer: - Option A

 

2.    Dielectric Strength is                       property of conducting material

(A)    Electrical

(B)    Mechanical

(C)     Thermal

(D)    Chemical

Answer: - Option A

 

3.    Thermal Stability is which type of property of conducting material

(A)    Electrical

(B)    Mechanical

(C)     Thermal

(D)    Chemical

Answer: - Option C

 

4.    Melting Point is which type of property of conducting material

(A)    Electrical

(B)    Mechanical

(C)     Thermal

(D)    Chemical

Answer: - Option C

 

5.    Volatility is                     property of conducting material

(A)    Electrical

(B)    Mechanical

(C)     Thermal

(D)    Chemical


Answer: - Option C

 

6.    Class Y Insulating material has limiting operating temperature of

(A)    90 ยบ C

(B)    105 ยบ C

(C)     120 ยบ C

(D)    130 ยบ C

Answer: - Option A

 

7.     Class A Insulating material has limiting operating temperature of

(A)    90 ยบ C

(B)    105 ยบ C

(C)     120 ยบ C

(D)    130 ยบ C

Answer: - Option B

 

8.    Class E Insulating material has limiting operating temperature of

(A)    90 ยบ C

(B)    105 ยบ C

(C)     120 ยบ C

(D)    130 ยบ C

Answer: - Option C

 

9.    Class B Insulating material has limiting operating temperature of

(A)    90 ยบ C

(B)    105 ยบ C

(C)     120 ยบ C

(D)    130 ยบ C

Answer: - Option D

 

10.     The material which is mostly preferred for making Switch Board is

(A)    Silk

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Wood

Answer: - Option D

 

11.      The material which is mostly preferred for making terminal box is

(A)    Silk

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Wood

Answer: - Option D

 

12.      The material which is mostly preferred for Pin type Insulator is

(A)    Porcelain

(B)    Pressboard


(C)     Paper

(D)    Silk

Answer: - Option A

 

13.      The material which is mostly preferred for Suspension type Insulator is

(A)    Porcelain

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Silk

Answer: - Option A

 

14.     The material which is mostly preferred for Strain type Insulator is

(A)    Porcelain

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Silk

Answer: - Option A

 

15.      The material which is mostly preferred for transformer bushing is

(A)    Silk

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Porcelain

Answer: - Option D

 

16.     The material which is mostly preferred for Commutator segment insulation is

(A)    Silk

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option D

 

17.      Class F Insulating material has limiting operating temperature of

(A)    90 ยบ C

(B)    155 ยบ C

(C)     120 ยบ C

(D)    130 ยบ C

Answer: - Option B

 

18.     Class H Insulating material has limiting operating temperature of

(A)    90 ยบ C

(B)    105 ยบ C

(C)     180 ยบ C

(D)    130 ยบ C

Answer: - Option C

 

19.     The material which is mostly preferred as coolant in transformer is

(A)    Mineral oil


(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option A

 

20.     The material which is mostly preferred to suppress corona and arcing is

(A)    Askarel

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option A

 

21.      The material which is mostly preferred as binders for mica and glass is

(A)    Mineral oil

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Adhesive Varnish

Answer: - Option D

 

22.     The material which is mostly used as coating on electronic equipment

(A)    Enamel

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option A

 

23.     The material which is mostly preferred to suppress corona and arcing

(A)    Askarel

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option A

 

24.     The material which is mostly preferred for cooling alternators is

(A)    Hydrogen

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option A

 

25.     The material which is mostly used in high voltage switchgears is

(A)    Hydrogen

(B)    Sulphur Hexafluoride

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option B


26.     The material which is used in high voltage cables is

(A)    Hydrogen

(B)    Sulphur Hexafluoride

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option B

 

27.      The material which is mostly preferred to reduce windage loss in high speed machines

(A)    Hydrogen

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option A

 

28.     The only insulator used under pressure in certain capacitors

(A)    Hydrogen

(B)    Pressboard

(C)     Paper

(D)    Nitrogen

Answer: - Option D

 

29.     The material which is mostly used in high voltage circuit breakers is

(A)    Hydrogen

(B)    Sulphur Hexafluoride

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option B

 

30.     The material which is mostly used in Gas Insulated Substation is

(A)    Hydrogen

(B)    Sulphur Hexafluoride

(C)     Paper

(D)    Mica

Answer: - Option B

 Also Read:-22324 Electrical Circuits MCQs for Electrical Engineering PDF

Also Read:- Fundamentals of Power Electronics 22326 MCQs For MSBTE Exam

Also Read:- Electrical and electronics Measurements 22325 MCQs for Electrical Engineering 



04    Electrical wiring

                          

         Types wires & cables, components and accessories of electrical wiring systems.

         Electrical wiring systems (Such as casing & capping etc.)

         Electrical wiring types (one lamp control, staircase & godown)

         Cable Laying, Cable joints (terminations), proper size lugs, crimping of joints.

 

 

1.     The material used for armouring on cable is usually

A.   Steel tape

B.   galvanised steel wire

C.    any of the above

D.   None of the above

Answer: - Option C

 

2.    The insulating material for cables should be

A.   acid proof

B.   non-inflammable

C.    non-hygroscopic

D.   all above properties

Answer: - Option D

 

3.    The minimum dielectric stress in a cable is at

A.   Armour

B.   bedding

C.    conductor surface

D.   lead sheath

Answer: - Option D

 

4.    Which of the following protects a cable against mechanical injury?

A.   Bedding

B.   sheath

C.    armouring

D.   Any of the above

Answer: - Option C

 

5.    The bedding on a cable consists of

A.   Jute strands

B.   hessian tape

C.    paper tape compounded with a fiberous material


D.   Any of the above

Answer: - Option D

 

6.    Low tension cables are generally used upto

A.200 V

B.500 V C.700 V D.1000 V

Answer: - Option D

 

7.     High tension cables are generally used upto

A.11 KV

B.33 KV

C.66 KV

D.132 KV

Answer: - Option A

 

8.    Pressure cables are generally used beyond

A.11 KV

B.33 KV

C.66 KV

D.132 KV

Answer: - Option C

 

9.    The thickness of insulation layer provided on the conductor, in cables, depends upon

A.   Operating voltage

B.   Current to be carried

C.    Power factor

D.   both A and B

Answer: - Option A

 

10.     With the rise in temperature, the insulation resistivity of a cable

A.   Remain unchanged

B.   Decreases linearly

C.    Increases linearly

D.   Reduces exponentially

Answer: - Option D

 

11.      The breakdown voltage of a cable depends on

A.   Presence of moisture

B.   Working temperature

C.    Time of application of the voltage

D.   All of the above

Answer: - Option D


12.      In the cables sheaths are used to

A.   Prevent the moisture entering the cable

B.   Provide enough strength

C.    Provide enough insulation

D.   None of the above

Answer: - Option A

 

13.      Which types of cables are used for 132KV lines?

A.   High tension

B.   Super tension

C.    Extra high tension

D.   Extra super tension

Answer: - Option D

 

14.     For voltages less than 66KV a 3 phase cable usually consists of

A.   3 core cable

B.   3 single core cable

C.    Double core cable

D.   None of the above

Answer: - Option A

 

15.      If the length of a cable is doubled its capacitance is

A.   Doubled

B.   Halved

C.    Quadrupled

D.   None of the above

Answer: - Option A

 

16.     In a cable the maximum stress under operating conditions is at

A.   Insulation layer

B.   Sheath

C.    Armour

D.   Conductor surface

Answer: - Option D

 

17.      Underground cables are laid at sufficient depth so as to

A.   Minimise temperature stresses

B.   Minimise effects of shocks and vibrations owing to passing vehicles etc.

C.    Avoid being unearthed easily owing to removal of soil

D.   Both A and C

Answer: - Option B

 

18.     The wiring which is mostly preferred for Hospitals

(A)    Concealed Conduit Wiring

(B)    Cleat Wiring

(C)     Batten Wiring

(D)    Wooden Casing and Capping

Answer: - Option A


19.     The wiring which is mostly preferred for spinning mill

(A)    Conduit Wiring

(B)    Cleat Wiring

(C)     Batten Wiring

(D)    Wooden Casing and Capping

Answer: - Option A

 

20.     The wiring which is mostly preferred for Milk dairy

(A)    CTS Wiring

(B)    Cleat Wiring

(C)     Batten Wiring

(D)    Wooden Casing and Capping

Answer: - Option A

 

21.      The wiring which is mostly preferred for Hotels

(A)    Concealed Wiring

(B)    Cleat Wiring

(C)     Batten Wiring

(D)    Wooden Casing and Capping

Answer: - Option A

 

22.     ELCB gives protection against

(A)    Shock

(B)    Overload

(C)     Short Circuits

(D)    All of the above

Answer: - Option A

 

23.     MCB Stands for

(A)    Moulded case breaker

(B)    Miniature circuit breaker

(C)     Miniature case breaker

(D)    Moulded circuit breaker

Answer: - Option B

 

24.     MCB gives protection against

(A)    Shock

(B)    Overload

(C)     Short Circuits

(D)    Overload and Short Circuits

Answer: - Option D

 

25.     The cheapest type of wiring is

(A)    Concealed Wiring

(B)    Cleat Wiring

(C)     Batten Wiring

(D)    Wooden Casing and Capping

Answer: - Option B


26.     The costliest type of wiring is

(A)    Concealed Wiring

(B)    Cleat Wiring

(C)     Batten Wiring

(D)    Wooden Casing and Capping

Answer: - Option A

 

27.      The materials used for armouring of an underground cable is

A.   Galvanised steel wire

B.   Steel tape

C.    Aluminium

D.   Either A or B

Answer: - Option D

 

28.     Metallic shielding is provided on underground cables to

A.   Reduce thermal resistance

B.   Reduce corona effect

C.    Control the electrostatic voltage stress

D.   All of the above

Answer: - Option D

 

29.     The breakdown voltage of a cable depends upon

A.   Presence of moisture

B.   Operating temperature

C.    Time of application of the voltage

D.   All of the above

Answer: - Option D

 

30.     Cables for 220 KV lines

A.   Mica insulated

B.   Paper insulated

C.    Compressed oil or compressed gas insulated

D.   Rubber insulated

Answer: - Option C

Also Read:-22324 Electrical Circuits MCQs for Electrical Engineering PDF

Also Read:- Fundamentals of Power Electronics 22326 MCQs For MSBTE Exam


05    Earthing Systems                        

        Types of earthing systems.

        Installation of earthing systems.

        Testing/measurement of earthing resistance for various installations as per IE rules.

        Significance and adverse effects of improper earthing systems.

 

1.     The ground wire is coloured

A.   Green

B.   Black

C.    Yellow

D.   Red

Answer: - Option A

 

2.    The maximum permissible value of earth resistance for major substation is

A.   0.5 Ohms

B.   1 Ohms

C.    2 Ohms

D.   5 Ohms

Answer: - Option B

 

3.    Earthing is necessary to give protection against

A.   Danger of electric shock

B.   Voltage fluctuation

C.    Overloading

D.   High temperature of the conductors

Answer: - Option A

 

4.    The maximum permissible value of earth resistance for power station is

A.   0.5 Ohms

B.   1 Ohms

C.    2 Ohms

D.   5 Ohms

Answer: - Option A


5.    Solid grounding is adopted for voltages below

A.   100 V

B.   200 V

C.    400 V

D.   660 V

Answer: - Option D

 

6.    The maximum permissible value of earth resistance for minor substation is

A.   0.5 Ohms

B.   1 Ohms

C.    2 Ohms

D.   5 Ohms

Answer: - Option C

 

7.     The advantage of neutral earthing is

A.   Freedom from persistent arcing grounds

B.   Over voltages due to lightning can be discharged to earth

C.    Simplified design earth fault protection

D.   All of the above

Answer: - Option D

 

8.    The maximum permissible value of earth resistance for residential wiring is

A.   0.5 Ohms

B.   1 Ohms

C.    5 Ohms

D.   2 Ohms

Answer: - Option C

 

9.    The advantage of neutral earthing

A.   Safety of personnel

B.   Reduction of earth fault current

C.    Elimination of arcing ground

D.   None of the above

Answer: - Option C

 

10.     The maximum permissible value of earth resistance for H.T Line is

A.   0.5 Ohms

B.   1 Ohms

C.    5 Ohms

D.   10 Ohms

Answer: - Option D

 

11.      The maximum permissible value of earth resistance for L.T Line is

A.   0.5 Ohms

B.   1 Ohms

C.    5 Ohms

D.   2 Ohms


Answer: - Option C

 

12.      The maximum permissible value of earth resistance for Tower footing resistance is

A.   10 Ohms

B.   1 Ohms

C.    5 Ohms

D.   2 Ohms

Answer: - Option A

 

13.      The maximum permissible value of earth resistance for DTR structures is

A.   10 Ohms

B.   1 Ohms

C.    5 Ohms

D.   2 Ohms

Answer: - Option C

 

14.     If soil resistivity increases then earth resistance

A.   Increases

B.   Decreases

C.    Remains same

D.   Either A or B

Answer: - Option A

 

15.      If moisture content in soil increases then earth resistance

A.   Increases

B.   Decreases

C.    Remains same

D.   Either A or B

Answer: - Option B

 

16.     If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance

A.   Increases

B.   Decreases

C.    Remains same

D.   Either A or B

Answer: - Option B

 

17.      If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance

A.   Increases

B.   Decreases

C.    Remains same

D.   Either A or B

Answer: - Option B

 

18.     If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance

A.   Increases


B.   Decreases

C.    Remains same

D.   Either A or B

Answer: - Option B

 

19.     If powder of charcoal and salt is added inside the soil then earth resistance

A.   Increases

B.   Decreases

C.    Remains same

D.   Either A or B

Answer: - Option B

 

20.     If electrode size is increased then earth resistance

A.   Increases

B.   Decreases

C.    Remains same

D.   Either A or B

Answer: - Option B

 

21.      Earth resistance should be

A.   Low

B.   High

C.    Very High

D.   Either B or C

Answer: - Option A

 

22.     Factors on which earth resistance depends are

A.   Depth of electrode

B.   Moisture

C.    Salt

D.   All of the above

Answer: - Option D

 

23.     Earth wire or ground wire is made of

(A)    Copper

(B)    Aluminium

(C)     Galvanised Steel

(D)    Iron

Answer: - Option C

 

24.     The size of earth wire or ground wire depends on

(A)    Rated current carrying capacity of the service line

(B)    Depends on the soil resistance

(C)     Maximum fault current carrying through the ground wire

(D)    Both (B) and (C)

Answer: - Option D


25.     Earth electrode used in plate earthing

A.   Plate

B.   Pipe

C.    Rod

D.   Grid

Answer: - Option A

 

26.     The material used in plate earthing

A.   Salt

B.   Charcoal

C.    GI wire

D.   All of the above

Answer: - Option D

 

27.      The size of plate electrode in inches in plate earthing is

A.   0.25 inches

B.   0.5 inches

C.    0.75 inches

D.   0.9 inches

Answer: - Option A

 

28.