Building Construction Mcqs 22304 MSBTE Exam Solved MCQs

 Building Construction Mcqs 22304 MSBTE Exam Solved MCQs

22304 Building Construction Question Bank for Multiple Choice Questions with All Answers


Building Construction Mcqs 22304 MSBTE Exam Solved MCQs


Program: Diploma in Civil engineering Program Code:- CE
Scheme:-I Semester:- 3
Course:- Building Construction Course Code:- 22304

{tocify} $title={Table of Contents}

 Overview of Building Component

1.   The lowest part of a structure that transmits the load to the soil is known as

(A) Superstructure                                

(B)Plinth 

(C) Foundation                                                      

(D) Basement

Answer: - Option C

Explanation: - Foundation is the part of the Substructure which is used to distribute the load on the ground.

 

2.   Foundation of building provided to

(A)  Distribute the load over a large area                   

(B)Increase    overall   stability   of    the structure

(C) Transmit load to the bearing surface at uniform rate

(D)   All of above

Answer: - Option D

 

3.   Following is not used as tool for excavation activity in construction

(A)  Hoe                                                                 

(B)Trowel

(C)Plumb bob                                                        

(D) Pick axe

Answer: - Option C

 

4.   The foundation in which the loads are taken to low level by means of vertical members in ground called as

(A)  Pile foundation                                                  

(B)Shallow foundation

(C)Grillage foundation                                              

(D) Boring

Answer: - Option A


5.   Following is not a dewatering technique

(A)  Well points                                                        

(B)Deep wells

(C) Sump pumping                                                 

(D) Strutting

Answer: - Option D

 

6.    A horizontal member spanning an opening and carrying a load that may be brick or stone wall

above the opening is called as

(A)  Column                                                           

(B) Lintel

(C) Beam                                                              

(D) Celling

Answer: - Option B

 

7.   A structure in which two different materials are bound together so strongly that they act together as a single unit from a structural point of view called as

(A)  Load bearing structure                                         

(B) RCC framed structure

(C) Composite Structure                                            

(D) Earthquake resisting structure

Answer: - Option C

Explanation: - Composite structure is the combination of both load bearing structure and RCC framed structure

 

8.   A Which is not a function of foundation

(A)  To transmit and distribute total load of structure to larger area of underlying support

(B)   To prevent differential settlement of structure

(C)  To provide stability to structure                             

(D) To prevent access of water from bottom to the wall

Answer: - Option D

 

9.   Load of slab or roof is transfer through wall to foundation is called as

(A)  Load bearing structure                                         

(B) RCC framed structure

(C) Earthquake resisting structure                              

(D) Heterogeneous structure

Answer: - Option A

 

10.   Following is not a type of a Military building

(A)  Barrack                                                            

(B) Citadel

(C) Bunker                                                             

(D) Museum

Answer: - Option D

Explanation: - Museum is a type of a Educational Building which is used for Educational Purpose.

 

11.  the lower part of a building which is constructed below the ground level

(A)  Substructure                                                     

(B) Superstructure

(C) Parapet wall                                                     

(D) Slab

Answer: - Option A

 

12.  is the part of a building which is used to protect the building from the direct entry of crawling animal in to house

(A)  Foundation                                                       

(B) Plinth

(C) Beam                                                              

(D) Column

Answer: - Option B


13.  is not a function of a cavity wall

(A)  Damp prevention                                               

(B) Thermal Insulation

(C) Sound Insulation                                                

(D) Ventilation

Answer: - Option D

 

14. …………………. Is the component part of building is used for horizontal communication of a

building?

(A) Window                                                           

(B) Ventilator

(C) Door                                                                

(D) Lift

Answer: - Option C

 

15  is the part of a building provided at lower level of a window

(A)  Lintel                                                           

(B) Cell

(C) Sill                                               

(D) Dado

Answer: - Option C

 

16  is the part of a building used to protection of a building from wind

(A)  parapet wall                                 

(B) Foundation

(C) Column                                                            

(D) Door

Answer: - Option C

 

17.  Part of a building is used to protect the house from wind, light, rain etc.

(A)  Chajja                                                              

(B) Window

(C) Column                                                           

(D) Door

Answer: - Option A

 

18.   For movement in a building............... part of a building is used.

(A)  Beam                                                               

(B) Floor

(C) Column                                                            

(D) Door

Answer: - Option B

 

19  is restricts the movement of moisture through walls and floors.

(A)  Beam                                                               

(B) Floor

(C) Column                                                            

(D) DPC

Answer: - Option D

 

20.  covers the lower part of the wall which was subject to stains associated with rising damp;

(A)  Beam                                                               

(B) Dado

(C) Column                                                           

(D) DPC

Answer: - Option B

21  is the top most part of building which provides covering to the entire assembly and the occupants.

 (A)  Roof                                                                 

(B) Celling

(C) Coping                                                             

(D) Parapet wall

Answer: - Option A


22.   D.P.C (Damp Proof Course) is mainly laid on:

(A)  Footing                                                             

(B) Floor

(C) Foundation                                                      

(D) Plinth

Answer: - Option D

23.   Which of the below is constructed above doors, windows?

(A)  Joist                                                                 

(B) Purlin

(C) Lintel                                                                

(D) Plinth

Answer: - Option D

24.   A building can be mainly divided into how many components?

(A)2                                                                      

(B) 3.

(C) 8                                                                     

(D) 6

Answer: - Option B

25.  Which of the below is constructed above doors, windows?

(A) Joist                                                                  

(B)Purlin

(C)Lintel.                                                              

(D) Arch

Answer: - Option C

 

26.  What is the level below window called?

Pane level                                                       

Lintel level

 Sill level.                                                     

Plinth level

Answer: - Option C

27.  Wall is mainly of how many types?

(A) 3                                                                      

(B) 2.

(C)5                                                                       

(D) 6

Answer: - Option B

28.               wall is used to resist lateral forces like severe wind.

(A)  Knee wall                                                        (B) Cavity wall

(C) Infill wall                                                         (D) Shear wall.

Answer: - Option D

29................. is not considered as components of a building.

(A)  Termite Proofing                                                 (B)Chajja

(C) Roof                                                                 (D) Lintel

Answer: - Option A

30.   How many types of parapets are there?

(A) 4.                                                                     (B) 2

(C) 5                                                                      (D) 6

Answer: - Option A

31.   Skylight is a type of ………...

(A)  Door                                                                 (B)Fixture

(C) Fastening                                                         (D) Window

Answer: - Option D

32.   The outer projection on the tread of a stair is:

Going                                                              

(B) Outcrop

(C) Bulge                                                             

(D) Nosing.

Answer: - Option D


Construction of Substructure


1.   A systematic arrangement of various jobs or resources required for construction projects around it, are chalked out on drawing so as to achieve economy safety and convenience. It is called as

(A)  Job layout                                                         (B) Site Clearance

(C) Transplantation                                                   (D) Arboriculture

Answer: - Option A

 

2.   A Following is not used as tool for excavation activity in construction

(A)  Hoe                                                                  (B) Trowel

(C) Dread Line                                                        (D) Pick Axe

Answer: - Option C

 

3.   Following is not a type of caissons‟

(A)  Open                                                                (B) Box

(C) Pneumatic                                                        (D) Rectangular

Answer: - Option D

 

4.   Following is not a dewatering technique,

(A)  Well points                                                        (B) Deep wells

(C) Sump Pumping                                                 (D) Vibro Piles

Answer: - Option D

Explanation: - Vibro Piles is type of pile which is type of cast in situ piles

 

5.   Following is a type of cofferdam,

(A)  Timber crib cofferdam                                           (B) Sheet pile Cofferdam

(C) Double wall Cofferdam                                        (D) Double D cofferdam

Answer: - Option D

Explanation: - Double D cofferdam is shape of cofferdam it is not a type of cofferdam.

 

6.   In which process dewatering is mostly used

(A)  Concreting                                                         (B) Excavation

(C) Site clearance                                                  (D) Job layout

Answer: - Option B


 

7.   In which dewatering technique water cannot dewater more than 6m,

(A)  Deep well                                                         (B) Well Point

(C) Ejector well                                                       (D) Sump well

Answer: - Option A

 

8.   Earth filled cofferdam is used when water level in water is less than,

(A) 120cm                                                              (B) 300cm

(C) 150cm                                                              (D) 500cm

Answer: - Option A

 

9...................... is not purpose of cofferdam

(A)  To retain soil & water                                         (B) To store water temporarily

(C) To provide working access for workers                    (D) To distribute load on ground from

superstructure

Answer: - Option C

 

10.   Well foundation is also known as

(A)  Caissons                                                          (B) Cofferdam

(C) Piles                                                                 (D) Piers

Answer: - Option A

 

11.................... Which is not a cased pile

(A)  Raymond pile                                                   (B) Mac Arthur pile

(C) Button Bottom Pile                                            (D) Simplex pile

Answer: - Option D

 

12.   ……………. is not an uncased concrete ..pile?

(A)  Simplex pile                                                      (B) Franki pile

(C) Swage Pile                                                       (D) Pedestal pile

Answer: - Option C

 

13............ is not a type of deep foundation?

(A)  Grillage foundation                                             (B) Piers foundation

(C) Well foundation                                                 (D) Pile foundation

Answer: - Option A

 

14.   A method of giving temporary support to side of deep trench or when subsoil is loose or very

soft is known as.............. called as-

(A)  Sheeting                                                           (B) Bracing

(C) Excavation                                                       (D) Timbering & Strutting

Answer: - Option D

 

15.   The foundation in which a cantilever beam is provided to join two footings, is known as

(A)  Strip footing                                                      (B) Strap footing

(C) Combined footing                                                (D) Raft footing

Answer: - Option B


16.   he pile which is provided with a bulb filled with concrete at its lower end, is known as

(A)  Simplex pile                                                      (B) Under reamed Pile

(C) Raymond Pile                                                   (D) None of these

Answer: - Option A

 

17.   The foundation which consists of a thick reinforced cement slab covering whole area to support heavy concentrated structural loads, is known as …………

(A)  Combined footing                                               (B) Strap footing

(C) Raft footing                                                       (D) Grillage footing

Answer: - Option C

 

18.   The pile which supports the load due to friction between pile face and surrounding soil, is generally known as

(A)  Bearing pile                                                      (B) Friction pile

(C) Sheet pile                                                         (D) Battered pile

Answer: - Option B

 

19.   In case of foundations on black cotton soils, the most suitable method to increase the bearing capacity of soils is to

(A)  Increase the depth of foundation                           (B) Drain the soil

(C) Compact the soil                                               (D) Replace the poor soil

Answer: - Option D

 

20.   When two column loads are unequal, which of the possible footing can be provided?

(A)  Strap footing                                                     (B) Raft footing

(C) Trapezoidal combined footing                               (D) Mat footing

Answer: - Option C

 

21.   Foundations can be broadly classified under

(A)  Shallow & Deep foundation                                  (B) Pile foundation

(C) grillage foundation                                              (D) strap foundation

Answer: - Option A

 

22.   If the independent spread footing of two columns are connected by a beam, it is called

(A)  Combined footing                                               (B) Trapezoidal combined footing

(C) Strap footing                                                     (D) Raft footing

Answer: - Option C

 

23.   The piles that are used for protecting structures from ships and floating object is

(A)  Anchor piles                                                      (B) Fender Piles

(C) Compaction Piles                                                (D) Batter piles

Answer: - Option B

 

24.   he foundation in which a cantilever beam is provided to join two footings, is known as

(A)  Strip footing                                                      (B) Strap footing

(C) Combined footing                                                (D) Raft footing

Answer: - Option B



26.   The single stage well point system of dewatering an excavation can be used if the depth of excavation does not exceed

(A)  5m                                                                   

(B) 10m

(C) 15m                                                                 

(D) 20m

Answer: - Option D

27.   Pier foundation is also called:

(A)  Caisson                                                            (B) Box

(C) Bridge                                                              (D) Girder

Answer: - Option A

 

28.   When do strap footings are used in foundation?

(A)  To transfer load of an isolated column                 

(B) Distance between the column are long

(C) Two column loads are unequal                             

(D) All of the mentioned

Answer: - Option A

 

29.   The minimum depth of foundation for buildings on clay is

(A) 0.2 to 0.4m                                                       (B) 0.4 to 0.6m

(C) 0.6 to 0.9m                                                       (D) 0.9 to 1.6m

Answer: - Option D

 

30.   When heavy structural loads from columns are required to be transferred to a soil of low bearing capacity, the economical foundation is

(A)  shallow foundation                                             (B) deep foundation

(C) raft foundation                                                  (D) grillage foundation

Answer: - Option D

 

31.   In made up ground having a low value of its bearing power, heavy concentrated structural loads are generally supported by providing

(A)  Combined footing                                               

(B) Strap footing

(C) Raft footing                                                      

(D) Isolated footing

Answer: - Option C

 

32.   The raft foundations are generally used when the required area of footing is............... is the

total area of the structure.

(A)  More than one fourth                                         

(B) less than one fourth

(C) More than one half                                            

(D) Less than one half

Answer: - Option C

 

33.   The raft foundations is also known as........... foundation

(A)  Combined footing                                               (B) Strap footing

(C) Raft footing                                                       (D) Isolated footing

Answer: - Option C


34.   The type of foundation most suitable for bridge is

(A)  pier foundation                                                  

(B) raft foundation

(C) pile foundation                                                  

(D) strap foundation

Answer: - Option A

35.   The piles which do not support the load by themselves, but act as medium to transmit the load from the foundation to the resisting sub-stratum are known as

(A)  Friction piles                                                     

(B) Bearing piles

(C) Batter piles                                                       

(D) Compaction piles

Answer: - Option A

 

36.   The piles which do not support the load by themselves, but act as a medium to transmit the load from the foundation to the resting sub stratum, are known as

(A)  Friction piles                                                     (B) Bearing piles

(C) Batter piles                                                       (D) Compaction piles

Answer: - Option B

 

37.   In combined footing,

(A)  a depth of footing varies                                     (B) width of footing is uniform


(C)   Centre of gravity of the column loads must coincide with the center of gravity of the footing

Answer: - Option C


(D)  depth is greater than 2m


 

38.   The best spacing of timber pile from center to center is,

(A) 600mm                                                             (B) 700mm

(C) 800mm                                                             (D) 900mm

Answer: - Option D

 

39.Pre cast concrete piles are usually

(A)  reinforced concrete only                                       (B) plain or reinforced concrete

(C) reinforced concrete or pre stressed concrete            (D)plain     reinforced     concrete     or

prestressed concrete

Answer: - Option C

 

40.The length of precast concrete piles varies from

(A)  3m to 4.5m                                                        (B) 4.5m to 20m

(C) 4.5m to 20m                                                     (D) 4.5m to 30m

Answer: - Option D

 

41.A type of cast in situ pile best suited for places where the ground is soft and offers little resistance to the flow of concrete is,

(A)  simplex pile                                                       (B) franki pile

(C) vibro pile                                                          (D) Raymond pile

Answer: - Option C

 

42.A screw pile consist of cast iron or steel shaft of external diameter varying from

(A) 0 to 150mm                                                      (B) 150 to 300mm

(C) 300 to 450mm                                                   (D) 450 to 600mm

Answer: - Option B


43.The coefficient of friction between the concrete and soil is

(A) 0.20 to 0.25                                                      (B) 0.25 to 0.30

(C) 0.30 to 0.35                                                      (D) 0.35 to 0.50

Answer: - Option B

 

              temporary structure constructed a river for excluding water from a given site to enable the building operation to be performed on dry surface, is called

(A)  Caisson                                                            (B) cofferdam

(C) well foundation                                                 (D) raft foundation

Answer: - Option B

 

45.  When the depth of water is from 4.5m to 6m , the type of cofferdam used as,

(A)  Earthen cofferdam                                              (B) Rock fill cofferdam

(C) Single walled cofferdam                                       (D) Double wall cofferdam

Answer: - Option C

 

              water tight structure constructed in connection with excavations for foundations of bridges pier.

(A)  Earthen cofferdam                                              (B) Rock fill cofferdam

(C) Single walled cofferdam                                       (D) Double wall cofferdam

Answer: - Option C

 

47.      In order that the wall may be stable, the lowermost course of the wall footing is made………the

width of the wall.

(A)  half                                                                   (B) equal to

(C) twice                                                                (D) four times

Answer: - Option C

 

48.      Timber crib coffer dam is used when the level of water is up to...................... depth.

(A)  5 to 10m                                                            (B) 10 to 20m

(C) 20 to 25m                                                         (D) 25 to 30

Answer: - Option B

 

49.           Sheet pile cofferdam is used when the depth of water is up to…………...

(A)  5 to 10m                                                            (B) 10 to 20m

(C) 4 to 6.5m                                                          (D) 25 to 30

Answer: - Option C

 

50.           Rock fill cofferdam is used when the depth of water is up to…………...

(A)  5 to 10m                                                            (B) less than 3m

(C) 4 to 6.5m                                                          (D) 25 to 30

Answer: - Option B

 

51 Earthen cofferdam is used when the depth of water is up to…………...

(A)  less than 1.2m                                                   (B) less than 3m

(C) 4 to 6.5m                                                          (D) 25 to 30

Answer: - Option A


52.   The raft foundations are generally used when the required area of footing is............. the total

area of the structure.

(A)  more than one-fourth                                           (B) less than one-fourth

(C) more than one-half                                            (D) less than one-half

Answer: - Option C

 

53.When two or more footings are connected by a beam, it is called

(A)  pille footing                                                       (B) combined footing

(C) strap footing                                                     (D) mat footing

Answer: - Option C

 

54.When two or more footings are connected by a beam, it is called

(A)  pier foundation                                                  (B) strap foundation

(C) raft foundation                                                  (D) mat footing

Answer: - Option A

 


55.   A combined footing is commonly used

(A)  when two columns are spaced close to each other


(B)  when two columns are spaced far apart


(C)  under a set of columns                                       (D) under a set of walls

Answer: - Option A

 

56.   The piles which do not support the load by themselves, but act as a medium to transmit the load from the foundation to the resisting sub-stratum, are known as

(A)  friction piles                                                      (B) bearing piles

(C) compaction piles                                                 (D) batter piles

Answer: - Option B

57 Batter piles are

(A)  used to function as retaining walls                         (B) used to protect concrete deck or

other water front structures from the abrasion or impact


(C)  driven at an inclination to resist large horizontal inclined forces

Answer: - Option C


(D)  driven in granular soil with the aim of increasing the bearing capacity of the soil


 

58.   The best spacing of timber piles from center to center is

(A) 600 mm                                                            (B) 700 mm

(C) 800 mm                                                            (D) 900 mm

Answer: - Option D

 

59.   The maximum load on the wooden pile should not exceed

(A)  50 kN                                                                (B) 100 KN

(C) 150 kN                                                             (D) 200 kN

Answer: - Option D

 

60.   The length of pre-cast concrete piles varies from

(A)  3 m to 4.5 m                                                      (B) 4.5 m to 10 m

(C) 4.5 m to 20 m                                                    (D) 4.5 m to 30 m

Answer: - Option D


61.   In.................... pile, the core and the casting are together driven into the ground to the

required depth.

(A)  Mc Arthur Pile                                                   (B) Simplex pile

(C) Franki Pile                                                        (D) Vibro pile

Answer: - Option A

62.   The diameter of the drilled piles should not exceed

(A) 200 mm                                                            (B) 400 mm

(C) 600 mm                                                            (D) 800 mm

 

Answer: - Option A

 

63.   A steel pile which function more efficiently in soft clay or loose sand, is

(A)  H-pile                                                               (B) pipe pile

(C) screw pile                                                         (D) disc pile

Answer: - Option C

64   . A crew pile consists of cast iron or steel shaft of external diameter varying from

(A) 0 to 150 mm                                                      (B) 150 to 300 mm

(C) 300 to 450 mm                                                  (D) 450 to 600 mm

Answer: - Option B

65   . The coefficient of friction between the concrete and soil is 0.25

(A) 0,20                                                                  (B) 0.25 to 0.30

(C) 0.30 to 0.35                                                      (D) 0.35 to 0.50

Answer: - Option A

 

66.   When the pile is required to penetrate beds of hard soil or soft rock to reach its required depth, the best method of driving the pile is by

(A)  drop hammer                                                    (B) steam hammer

(C) water jets                                                          (D) boring

Answer: - Option A

 

67.   When the pile is driven by means of water jets, water is forced through the jet pipe under a pressure of

(A) 0.2 to 0.5 N/mm²                                               (B) 0.5 to 0.7 N/mm²

(C) 0.7 to 1.75 N/mm²                                              (D) 1.75 to 2.5 N/mm²

Answer: - Option C

 

68.   For the pre-cast reinforced concrete piles, the quality of concrete recommended is

(A) M 100 to M 150                                                 (B) M 150 to M 200

 

(C) M 200 to M 250                                                 (D) M 250 to M 300

Answer: - Option B

 

69.   A temporary structure constructed in a river for excluding water from a given site to enable the building operation to be performed on dry surface, is called

(A)  caisson                                                             (B) cofferdam

(C) well foundation                                                 (D) raft foundation

Answer: - Option B


70.   When the depth of water is from 4.5 to 6 m, the type of cofferdam used is

(A)  earthen cofferdam                                               (B) rockfill cofferdam

 

Answer: - Option C

 

71.   A watertight structure constructed in connection with excavations for foundations of bridges. piers etc., is known as

(A)  caisson                                                             (B) cofferdam

(C) well foundation                                                 (D) raft foundation

Answer: - Option A

 

72  is the simplest form cofferdam

(A)  Single wall cofferdam                                          (B) Earth-fill cofferdam

(C) Cellular cofferdam                                               (D) Rock-fill cofferdam

Answer: - Option B

 

73  type of cofferdam is economical at places where rock is available in plenty.

(A)  Earth dikes                                                       (B) Sand-bags dikes

(C) Rock-fill cofferdam                                               (D) Single wall cofferdam

 

Answer: - Option C

 

74.   In....................... type of cofferdam consists of a mixture of sand and clay which is filled in a

bag and placed instead of earth or rock to form a cofferdam.

 

(A)   Cellular cofferdam                                              (B) Earth dikes

(C) Rock dikes                                                         (D) Sand-bag dikes

 

Answer: - Option D

 

75...................................... it suitable when available working space is limited and the area to be

enclosed is small.

(A)  Single wall cofferdam                                         (B) Double wall cofferdam

(C) Dikes                                                              (D) Concrete cofferdam

 

Answer: - Option A

 

76.    When the area to be enclosed is large, it becomes essential to provide the the cofferdam.

(A)  Single wall cofferdam                                    (B) ) Cellular cofferdam

(C) Double wall cofferdam                                  (D) Suspended cofferdam

 

Answer: - Option C

 

77.................. is useful when depth of water is about 6 meters to 10 meters.

(A)  Wood or steel sheeting cofferdam                 (B) Ohio river type cofferdam

(C) Rock-filled crib cofferdam                                     (D) Suspended cofferdam

 

Answer: - Option A


80.    The............................ is made of steel sheet piles and this type of cofferdam is proved

successful in unwatering large areas.

(A)  Suspended cofferdam                                     (B) Cellular cofferdam

(C) Dikes                                                              (D) Concrete cofferdam

Answer: - Option B

 

81.   A............................ consist of timber cribs.

(A)  Cellular cofferdam                                          (B) Suspended cofferdam

(C) Concrete cofferdam                                       (D) Rock-filled crib cofferdam

Answer: - Option D

 

82  is to be incorporated as a part of a permanent structure which have been proved

to be economical.

(A)  Concrete cofferdam                                        (B) Suspended cofferdam

(C) Single wall cofferdam                                    (D) Cellular cofferdam

Answer: - Option A

 

83  are the cofferdams which can be lifted, floated and placed in

another position as soon as its purpose is served.

(A)  Dike cofferdam                                                 (B) Double wall cofferdam

(C) Suspended cofferdam                                     (D) Single wall cofferdam

Answer: - Option C

 

84                   is defined as the main plank which remains in contact with sides of Trench.

(A)  Sheeting                                                           (B) Wale

(C) Sheathing                                                        (D) Bracing

Answer: - Option A

 

85.   The                   arrangement of preventing the sleep of earth in foundation trenches is used when the excavation is to be carried out in the moderately firm ground.

(A)  Runner                                                             (B) Stay bracing

(C) Vertical sheeting                                                 (D) Vertical sheeting

Answer: - Option B

 

86 The              arrangement of preventing the slip of earth in the foundation trenches is adopted when a large area is to be excavated for depth greater than 10 meters.

(A)  Sheet piling                                                       (B) Runner

(C) Box sheeting                                                    (D) Stay bracing

Answer: - Option A

 

87.   In              arrangement, the vertical sheets are placed nearer or sometimes, touching each other.

(A)  Stay bracing                                                     (B) Box sheeting

(C) Vertical sheeting                                                 (D) Runner

Answer: - Option B


88   The              method is similar to box sheeting except that the work is carried out in stages and at each stage, and offset is provided

(A)  Sheet piling                                                       (B) Box sheeting

(C) Stay bracing                                                     (D) Vertical sheeting

. Answer: - Option D

 

89                    _ is defined as the main plank which remains in contact with sides of Trench.

(A)  Sheeting                                                           (B)Wale

(C) ) Sheathing                                                       (D) ) Sheathing

Answer: - Option A


Construction of Superstructure


1.   Rubble masonry is sub-divided into:

(A) 4                                                                      (B) 2

(C) 6                                                                      (D) 10

Answer: - Option C

 

2.   In              masonry, the stones of irregular sizes and shapes are used which are arranged so as to have a good appearance.

(A)  dry rubble masonary                                            (B) polygon rubble masonary

(C) random rubble masonary                                      (D) uncorsed rubble masonary

Answer: - Option D

 

3.   In                  type of construction, the square or rectangular blocks of stones are used.

(A)  brick masonary                                                   (B) rubble masonary

(C) rock masonary                                                  (D) Ashalar masonary

Answer: - Option D

 

4.   A stone that is set with its longest dimension perpendicular to the face of a wall and whose length is equal to the thickness of the wall.

(A)  Through stone                                                   (B) facing

(C) front stone                                                         (D) back stone

Answer: - Option A


5.   The inner surface of a stone wall that is not exposed to the weather is referred to as the

(A)  hearting                                                            (B) back

(C) bed                                                                  (D) through stone

Answer: - Option B

 


8.   The portion of a brick cut across the width, is called

(A)  closer                                                                (B) half brick

(C) bed                                                                  (D) Bat

Answer: - Option D

 

9.The piece of a brick cut with its one corner equivalent to half the length and half the width of a full brick, is known as

(A)  queen closer                                                     (B) bevelled closer

(C) king closer                                                         (D) half king closer

Answer: - Option C

 

10 . The brick laid with its breadth parallel to the face of a wall, is known as

(A)  Header                                                              (B) Stretcher

(C) closer                                                              (D) None of these

Answer: - Option A

 

11.      The 19 cm x 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as

(A)  Header                                                              (B) Stretcher

(C) closer                                                              (D) None of these

Answer: - Option A


              temporary rigid structure having platforms to enable masons to work at different stages of a building, is known as

(A)  scaffolding                                                         (B) dead shore

(C) raking shore                                                      (D) underpinning

Answer: - Option A

 

13.      The type of stone masonry in which stones of same height are laid in layers, is called

(A)  Random rubble masonry                                      (B) Course rubble masonry

(C) uncoursed rubble masonry                             (D) ashlar masonry

Answer: - Option B

 

14.      The type of bond in which every course contains both headers and stretchers, is calle

(A)  English bond                                                     (B) Flemish bond

(C) Russian band                                                    (D) Stretcher bond

Answer: - Option A

 

15.      In............. shore arrangement, the inclined supports are given to the external walls from the

ground.

(A)  Raking shore                                                     (B) Flying shore

(C) Dead shore                                                       (D) Patented shore

Answer: - Option A

 

16.           A building can be mainly divided into how many basic components?

(A) 2                                                                       (B) 3

(C) 6                                                                      (D) 8

Answer: - Option B

 

17.           Which of the below is constructed above doors, windows?

(A)  Joist                                                                  (B) Purlin

(C)Lintel                                                                (D) Arch

Answer: - Option C

 

18.           What is the level below window called?

(A)  Pane level                                                          (B) Lintel level

(C) Sill level                                                            (D) Plinth level

Answer: - Option C

 

19  is the part of building constructed above the plinth level.

(A)  Superstructure                                                   (B) Substructure

(C)Foundation                                                         (D) Plinth

Answer: - Option A

 

20  is the top most part of building which provides covering to the entire

assembly and the occupants.

(A)  Roof                                                                 (B) Ceiling

(C)Coping                                                               (D) Parapet wall

Answer: - Option A


22 . Under reamed piles are normally bored................................. piles.

(A)  Cast in situ piles                                                (B) Pre cast piles

(C) Steel piles                                                         (D) Composite piles

Answer: - Option A

 

23.   Queen closer may be placed

(A)  in header course                                                (B) in stretcher cours

(C) in header course next to first brick                       (D) in stretcher course next to first bric

Answer: - Option C

 

24   .The 9 cm x 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as

(A)  face                                                                  (B) front

(C) header                                                              (D) Back

Answer: - Option C

 

25   .The portion of a brick cut across the width, is called

(A)  closer                                                                (B) half brick

(C) bed                                                                   (D) bat.

Answer: - Option D

 

26   .The exterior angle between outer faces of a wall, is known as

(A)  turn                                                                  (B) junction

(C) quion                                                               (D) all the above.

Answer: - Option C

27   . A course of stone provided immediately below a cornice is called

(A)  Blocking course                                                (B) coping

(C) frieze                                                               (D) lintel.

Answer: - Option C

 

28   . The piece of a brick cut with its one corner equivalent to half the length and half the width of a full brick, is known as

queen closer                                                        (B) bevelled close

(C) king closer                                                       (D) half king closer

 

Answer: - Option C

 

29.   The brick laid with its breadth parallel to the face of a wall, is known as

(A)  header                                                              (B) stretcher

(C) stretcher                                                           (D) none of these

Answer: - Option A

 

30.   The form work from the underside of slabs, can be removed only after

(A)  1 day                                                                 4 days

(C) 7 days                                                               (D)14 days

Answer: - Option C

 

30.              Expansion joints in masonry walls are provided if length exceeds

(A) 10m                                                                  (B) 20m

(C) 30m                                                                  (D) 40m

Answer: - Option


31.              The form work from the sides of beams can be removed only after

(A)  1 day                                                                 (B) 4 days

(C) 7 days                                                              (D) 14 days

Answer: - Option 7

 

32.              To obtain good bonding in brick masonry

(A)  First class bricks are used                                  (B) Vertical joints in alternate courses are kept in plumb line

(C) Bats are used where necessary                             (D) All the above

Answer: - Option D

 

33.              The 19 cm x 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as

(A)  Stretcher                                                           (B) face

(C) front                                                                  (D) heade

Answer: - Option A

 

34.    The type of ashlar masonry in which stones are finely chisel dressed and thickness of joints does not exceed 3 mm, is

(A)  chamfered ashlar masonry                                    (B) ashlar facing masonry

(C) random coursed ashlar masonry                            (D) coursed ashlar masonry

Answer: - Option D

 

35.    A temporary rigid structure having platforms to enable masons to work at different stages of a building, is known as

(A)  scaffolding                                                         (B) dead shore

(C)raking shore                                                      (D) under pinning.

Answer: - Option A

 

36.              The type of stone masonry in which stones of same height are laid in layers, is called

(A)  random rubble masonr                                         (B) course rubble masonry

(C)uncaused rubble masonry                                     (D) ashlar masonry.

Answer: - Option B

 

37.              The formWork including the props can be removed from beams, only after

(A)  3 day                                                                 (B) 7 days

(C) 14 days                                                            (D) 21 days

Answer: - Option B

.

38.    The type of bond in a brick masonry containing alternate courses of stretchers and headers, is called

(A)  Flemish bond                                                    (B)English bond

(C) Stretcher bond                                                  (D) Header bond.

Answer: - Option B

 

39.              The type of bond in which every course contains both headers and stretchers, is called

(A)  English bond                                                     (B) Flemish bond

(C) Stretcher bond                                                  (D) Stretcher bond

 

Answer: - Option B


40.    To stagger vertical joints in successive courses of a wall, a piece of brick is generally used at the end of the course, which is known as

(A)  bat                                                                    (B) header

(C) stretcher                                                           (D) closer.

Answer: - Option D

 

41.                Flints used in flint rubble masonry are:

(A)  Nodules of fly ash                                              (B) Ndules of feldspar

(C) Nodules of mica                                                 (D) Nodules of silica

Answer: - Option D

 

42.              Great skill and skilled labour are required for laying:

(A)  Coursed rubble masonry                                      (B) Ashlar fine masonry

(C) Ashlar chamfered masonry                                    (D) Dry rubble masonry

Answer: - Option D

 

43.    What should be placed at the beginning of every header course in English bond to avoid vertical joint?

(A)  Queen closer                                                    (B) Half bat

(C) Three fourth bat                                                 (D) King closer

Answer: - Option A

 

44.    The temporary framework is known as                         and it is useful in construction demolition, maintenance or repair works.

(A)  Underpinning                                                    (B) Shoring

(C) Scaffolding                                                         (D) Grouting

Answer: - Option C

 

45.    In                     shore arrangement, the inclined supports are given to the external walls from the ground.

(A)  Raking shore                                                    (B) Flying shore

(C) Dead shore                                                       (D) Patented sho

Answer: - Option A

 

46.   In formwork for the wall, the                are provided by vertical Struts and horizontal wales.

(A)  Studs                                                                (B) Wales

(C) Sheets                                                             (D) Ties

Answer: - Option C

 

47.   The term            is used to indicate the art of building the structures in stones.

(A)  Masonry                                                           (B) Mortar

(C) Brick                                                                (D) Bond

Answer: - Option A

 

48.  The horizontal course provided at suitable levels between the plinth and the cornice is termed as a  

(A)  Sill                                                                   (B) Corbel

(C) String Course                                                   (D) Cornice

Answer: - Option C


49.  The projecting course at ground floor level is known as                

(A)  Throating                                                         (B) Plinth

(C) Coping                                                             (D) Weathering

Answer: - Option B

 

                             is a course of stone which is laid at the top wall so as to protect the wall from rain water.

(A)  Course                                                             (B) Cornice

(C) Corbel                                                              (D) Coping

Answer: - Option D

 

         is a course of stone provided at the top of wall to dispose off rain water.

(A)  Throating                                                          (B) Sill

(C) Cornice                                                            (D) Weathering

Answer: - Option C

 

52.  The term               is sometimes used to denote the wearing of stone surfaces by the action of

the weather.

(A)  Weathering                                                       (B) Throating

(C) Corbel                                                              (D) Sill

Answer: - Option A

.

          is a projecting stone which is usually provided to serve as support for roof truss,

beam, weather shed, etc

(A)  Course                                                            (B) Cornice

(C) Corbel                                                              (D) Coping

Answer: - Option C

.

54.  Stones which are placed at regular interval right across the wall are known as                

(A)  Spalls                                                              (B) Through stones

(C) Reveals                                                            (D) Springer

Answer: - Option B

 

55.  The external corners angles of your wall surface are called the              

(A)  Bond                                                               (B) Reveals

(C) Jambs                                                              (D) Quoins

Answer: - Option D

 

56.  The sites of the opening such as doors, windows, etc. are known as the      and they are constructed similar to quoins

(A)  Jambs                                                              (B) Spalls

(C) Through stones                                                (D) Stooling

Answer: - Option A

 

57.  The projecting course from an arch or Window head is known as a             

(A)  Apex                                                                 (B) Skew Corbel

(C) Kneeler                                                            (D) Label

Answer: - Option D


58.  The horizontal stones provided at the top of openings of Doors, Windows, etc. are known as the


(A)  Reveals                                                            (B) Heads

(C) Springer                                                           (D) Sill

Answer: - Option B


54.   The temporary framework is known as                     and it is useful in construction demolition, maintenance or repair works.

(A)  Underpinning                                                     (B) Shoring

(C) Scaffolding                                                         (D) Grouting

Answer: - Option C

 

55.                        is the most common type of scaffolding and is widely used in the construction of brickwork.

(A)  Suspended scaffolding                                        (B) Single scaffolding

(C) Trestle scaffolding                                               (D) Steel scaffolding

Answer: - Option B

 

56.                    is stronger than the single scaffolding and it is used in the construction of stone

work.

(A)  Trestle scaffolding                                               (B) Steel scaffolding

(C) Patented scaffolding                                            (D) Double scaffolding

Answer: - Option D

 

57.                      type of scaffolding is used when the proper hard ground is not available for the standards to rest.

(A)  Steel scaffolding                                                 (B) Bricklayers scaffolding

(C) Trestle scaffolding                                               (D) Cantilever scaffolding g

Answer: - Option D

 

58.                      is a very light type of scaffolding and can be used only for the maintenance work such as painting, pointing, whitewashing, etc.

(A)  Trestle scaffolding                                               (B) Suspended scaffolding

(C) Patented scaffolding                                            (D) Needle scaffolding

Answer: - Option B


59.   In                    type of scaffolding, the working platform is supported on movable contrivances such as Ladders, tripods, etc., mounted on wheels.

(A)  Trestle scaffolding                                               (B) Cantilever scaffolding

(C) Mason’s scaffolding                                     (D) Bricklayers scaffolding

Answer: - Option A

 

60.   In                    type of scaffolding, in place of timber, the Steel tubes can be effectively used for the scaffolding work.

(A)  Steel scaffolding                                                 (B) Patented scaffolding

(C) Suspended scaffolding                                        (D) Trestle scaffolding

Answer: - Option A

 

61.                    are the vertical members of the framework and they are either supported on the ground or embedded into the ground.

(A)  Ledgers                                                            (B) Standards

(C) Putlogs                                                             (D) Rakers

Answer: - Option B

 

62.                  is a piece which is used to bridge an opening in a wall and it supports one end of the putlog at the opening.

(A)  Transoms                                                         (B) Braces

(C) Rope                                                                (D) Bridle

Answer: - Option D

 

63.                        is a Board placed parallel to the Ledgers and supported between the Putlogs.

(A)  Toe board                                                         (B) Guard rail

(C) Raker                                                               (D) Bolts

Answer: - Option A

 

64.       Sometimes the structures are to be temporarily supported. This is achieved by what is known as the   

(A)  Scaffolding                                                        (B) Shoring

(C) Underpinning                                                     (D) Grouting

Answer: - Option B

 

65.       In                       shore arrangement, the inclined supports are given to the external walls from the ground.

(A)  Raking shore                                                    (B) Flying shore

(C) Dead shore                                                       (D) Patented shore

Answer: - Option A

 

66.       In                    arrangement, the horizontal supports are given two parallel walls which have become unsafe due to the removal or collapse of the intermediate building.

(A)  Inclined shore                                                    (B) Raking shore

(C) Dead shore                                                       (D) Flying shore

Answer: - Option D


67.       In                      arrangement, the horizontal members, known as the needles are supported by vertical members.

(A)  Horizontal shore                                                 (B) Flying shore

(C) Dead shore                                                       (D) Raking shore

Answer: - Option C

 

68.                              is necessary to tie back the scaffolding with the building at suitable levels.

(A)  Loading                                                            (B) Tying-in

(C) Raising                                                             (D) Spacing

Answer: - Option B

 

69.       The loading on the scaffolding decides the                     of standards.

(A)  Loading                                                            (B) Finishing

(C) Raising                                                             (D) Spacing

Answer: - Option D

 

70.       If the standards or not resting on the firm ground, the                of the standard should be provided and their bottom ends.

(A)    Bedding                                                           (B) Tying-in

(C) Raising                                                             (D) Spacing

Answer: - Option A

 

71.       In                      shores, the needles are placed at a distance of about 1.5 m to 2 m and they are suitably braced.

(A)  Vertical shores                                                  (B) Horizontal shore

(C) Inclined shore                                                   (D) Raking shore

Answer: - Option A

 

72.                            type of Shoring is suitable for a maximum distance of about 9 m between the adjacent parallel walls.

(A)  Dead shore                                                       (B) Raking shore

(C) Vertical shore                                                   (D) Flying shore

Answer: - Option D

 

73.       The                       should be preferably Inclined at 45° with the ground.

(A)  Horizontal shore                                                 (B) Raking shore

(C) Dead shore                                                       (D) Vertical shore

Answer: - Option B

 

74.       The placing of new Foundation below and the existing foundation of the process of strengthening the existing Foundation is known as the      of foundation.

(A)  Shoring                                                            (B) Shoring

(C) Grouting                                                           (D) Scaffolding

Answer: - Option B


75.       In                    method of underpinning, the existing wall is divided into suitable sections of width about 1.20 metre to 1.50 metre.

(A)  Pit Method                                                        (B) Pile Method

(C) Miscellaneous Method                                         (D) Chemical Method

 

Answer: - Option A

 

76.       In                  method, the piles are driven along both the sides of existing wall and the needle in the form of pile caps are provided through the existing one.

(A)  Pit method                                                        (B) Pile method

(C) Miscellaneous method                                         (D) Vibroflotation

Answer: - Option B

77.                          method is used to restore slab or pavement which has settled.

(A)  Vibroflotation                                                      (B) Freezing

(C) Freezing                                                           (D) Cement grouting

Answer: - Option

 

78.       In                  method, the soil under the existing footing is consolidated by using chemicals.

(A)  Chemical consolidation                                       (B) Freezing

(C) Cement grouting                                                 (D) Vibroflotation

Answer: - Option A

 

79.                        method is useful when the soil consists of sand or granular material.

(A)  Vibroflotation                                                      (B) Chemical grouting

(C) Chemical consolidation                                        (D) Freezing

Answer: - Option C

 

80.       In                       method, the freezing pipes are driven below the existing footing and the soil is frozen.

(A)  Vibroflotation                                                      (B) Cement grouting

(C) Chemical consolidation                                        (D) Freezing

Answer: - Option D

 

81.       In                      method, the underpinning is carried out by vibrating the sand.

A) Cement grouting                                                (B) Vibroflotation

(C) Chemical consolidation                                        (D) Freezing

Answer: - Option B

 


82.       When one building is higher than the other shores.


may be provided on the horizontal


(A)  Raking shore                                                    (B) Pile Underpinning

(C) Flying shore                                                      (D) Flying shore

Answer: - Option A

 

84.       Which form of brick stone composite masonry is commonly used at locations where rubble stone is available in huge amounts, but ashlar is not available?

(A)  Brick-backed ashlar masonry                                (B) Brick-backed stone slab facing

(C) Rubble-backed brick masonry                               (D) Stone-backed masonry

Answer: - Option C

 

85.       Which of the following tools is used for cutting soft bricks?

(A)  ) Scutch                                                            (B) Trowel

(C) Jointer                                                              (D) Jointer

Answer: - Option A

 

86.       Mason‟s square is used for checking                 angles.

(A)  Acute                                                                (B) Obtuse

(C) Right                                                                (D) Straight

Answer: - Option C

 

87.       Which of the following is not a form of brick stone composite masonry?

(A)  Brick-backed ashlar masonry                                (B) ) Brick-backed stone slab facing

(C) Rubble-backed brick masonry                               (D) Stone-backed masonry

Answer: - Option D

 

88.       Plumb rule is used for checking the                  of brick walls.

(A)  Horizontality                                                       (B) Angularity

(C) Uniformity                                                        (D) Verticality

Answer: - Option D

 

89.       Which of the following should be used for construction in brick-backed ashlar masonry?

(A Cement mortar                                                   (B) Lime mortar

(C) Mud mortar                                                       (D) Cement concrete

Answer: - Option A

 

90.       In rubble-backed brick masonry, each alternate course comprises of a                     

(A)  Header                                                             (B) Stretcher

(C) Bat                                                                   (D) Quoin header

Answer: - Option D

 

92.       In which of the following types, stone marble may be used for making stone tiles?

(A Brick-backed ashlar masonry                                  (B) Brick-backed stone slab facing

(C) Rubble-backed brick masonry                               (D) Stone-backed masonry

Answer: - Option B

 

93.       The term            is used to indicate the art of building the structures in stones.

(A)  Masonry                                                           (B) Mortar

(C) Brick                                                                (D) Bond

Answer: - Option A